Arhīvs

5.11.2018.

“Discover EU” - tagad ir Tava kārta

2018. gada vasarā bija iespēja pieteikties ES “Discover EU” iniciatīvai, kas ļāva 15000 astoņpadsmit gadīgu ES jauniešu iegūt “Interrail” biļetes, no kurām 57 tika piešķirtas Latvijas jauniešiem. Ar šīm  biļetēm  bez maksas  7 dienas 30 dienu periodā varēja ceļot ar jebkuru no partneruzņēmumu vilcieniem.


Arī es nolēmu izmēģināt laimi un ieguvu vienu no šīm biļetēm. Mans sākotnējais plāns bija ceļot ar pāris draugiem no Latvijas, tomēr dažu sakritību dēļ ceļoju viens. Izmantojot nakts vilcienus un autobusus, biju plānojis doties maršrutā Rīga-Varšava-Berlīne-Minhene-Venēcija-Vīne-Prāga-Varšava-Rīga. Jā, ceļš tik tiešām bija garš, bet  plāni mainījās, un Venēcijas, kā arī Vīnes vietā devos uz Bavārijas lauku ciemu, Alpiem un Hamburgu, bet tieši tur arī slēpās šīs biļetes burvība – tā ļauj būt spontānam.

Ceļā satiku daudzus  interesantus un atšķirīgus cilvēkus: Brazīlijas latviešus, dāņu cirka meistaru, rumāņu baņķieri, taivāņu skolotāju, vācu ātrvilciena vadītāju, arhitekti. Baudīju magoņu torti Alpos, nogaršoju īstenus franču kruasānus, tikko atvestus minhenieša angļu scones ar Kornvolas sviesta krēmu, tradicionālo Berlīnes karija desiņu un Bavārijas desiņas Minhenes “Angļu dārzā”. Es arī pats gatavoju käsespätzle!

Alpos pirmo reizi kāpu īstos kalnos, peldējos kalnu ezerā, maldījos Bavārijas kukurūzas laukos. Stundām ilgi iedziļinājos Eiropas vēsturē, ēģiptiešu kapenēs, grieķu statujās, ķeltu dārgumos un pazemes raktuvēs grandiozos muzejos.

Pats labākais ceļojumā bija iespēja apciemot arī labu draugu un viņa vecvecākus, kuri padarīja braucienu daudz sirsnīgāku.

Gala secinājums? Iespējas ir. Pat ja šķiet, ka nezini, kas būs, pat ja šķiet, ka nekā nebūs, atliek vien mēģināt un darīt, jo tikai tie, kas sev dod iespēju  mēģināt, ticēt un reizēm arī pārāk nesarežģīt domas, tie tad arī gūst tās iespējas. Es savu iespēju izmantoju, tagad ir Tava kārta.

Vairis Stramkalis, 2018.gada absolvents

P.S. Ņemot vērā iniciatīvas #DiscoverEU pirmās kārtas lielo popularitāti, Eiropas Komisija 2018. gada 29. novembrī plāno atvērt otro pieteikšanās kārtu konkursam uz ceļošanas brīvbiļetēm. 18 gadus veci ES jaunieši līdz 11. decembrim varēs pieteikties uz brīvbiļetēm, ar kurām laikposmā no 2019. gada 15. aprīļa līdz 31. oktobrim ceļot pa Eiropu. Skat. ziņu portāla Delfi rakstu: #DiscoverEU: astoņpadsmitgadniekiem būs pieejami 12 000 brīvbiļešu Eiropas atklāšanai” 01.11.2018.

 

Pievienot komentāru

Jūsu vārds:
Komentārs:
  This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Attēlā redzamais kods: