Transmitting our cultural heritages to new generations

Tikšanās Latvijā

No 2022.gada 14.februāra līdz 18.februārim Olaines 1.vidusskolā notika Erasmus+ projekta "Transmitting our cultural heritages to new generations" piektā apmācību tikšanās. Tikšanās notika ievērojot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus.


Svētdien, 13.februārī 40 viesi no Turcijas, Rumānijas, Portugāles, Slovākijas un Itālijas tika sagaidīti lidostā "Rīga" un ar Olaines Domes atbalstu - skolēnu autobusu, tika nogādāti viesnīcā Vecrīgā.

Pirmdien skolā notika oficiāla tikšanās ar Olaines 1.vidsusskolas direktoru Jāzepu Volānu un Erasmus+ projekta darba komandu. Tikšanās laikā viesi tika iepazīstināti ar Olaines 1.vidusskolas mācību programmām un darbības virzieniem, skolas pulciņiem un  skolas vēsturi. Dienas pirmajā pusē katra valsts prezentēja arī savu sagatavoto mājas darbu par tēmu "Tradicionālās tautas dejas un mūzika". Pēcpusdienā Olaines 1.vidusskolas tautas deju kolektīva "Dzērve" vadītājs Jānis Salzirnis un jaunie dejotāji  mācīja mūsu viesiem deju pamatsoļus un vairākas latviešu tautas dejas.
Otrdien, dienas pirmajā pusē viesi iepazinās ar Vecrīgu, tās arhitektūru un ievērojamākajiem apskates objektiem. Pēcpusdienā viesi baudīja tradicionālos latviešu ēdienus atpūtas kompleksā "Lido".

Trešdien, skolotāja Jāņa Tkačuka vadībā skolēni piedalījās Mākslas darbnīcā, veidojot sev rotaslietu, izmantojot tradicionālos latvju rakstus, kā arī zīmēja rakstainus cimdus ar savas valsts tradicionālajiem simboliem. Pēcpusdienā atkal mācījāmies latviešu tradicionālās dejas deju kopas "Rīgas danču klubs" vadībā. 

Ceturtdien devāmies ekskursijā uz Alsungu, lai piedalītos latviešu tautas mūzikas un latviešu tautas deju izglītojošā nodarbībā, kuru vadīja Alsungas etnogrāfiskā ansambļa "Suitu sievas" dalībnieces. Nodarbības laikā uzzinājām par novada vēsturi, "Suitu sievu" dziedāšanas īpatnībām, paši gatavojām sklandraušus, piedalījāmies "Suitu sievu" vadītajās dejās un rotaļās. Dienas noslēgumā apmeklējām Jūrkalnes stāvkrastu.

Piektdien viesi piedalījās Olaines Vēstures un mākslas muzeja izglītojošā nodarbībā, kur uzzināja par Olaines novada vēsturi, kā arī Latvijas brīvības cīņām Olaines novadā. Muzeja apmeklējums notika divās grupās, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus. Kamēr viena grupa bija muzejā, otra skolas konferenču zālē skatījās skolotāja Jāņa Tkačuka izveidoto videofilmu par Latvijas dziesmu un deju svētkiem. Dienas otrajā pusē notika projekta darba novērtējums, tika precizēts mājas darbs uz nākamo tikšanos Itālijā 2022.gada aprīlī.

Paldies liels visiem projektā iesaistītajiem skolēniem, viņu vecākiem, milzīgs paldies kolēģiem, Olaines novada domes priekšsēdētāja pirmajai vietniecei Līgai Gulbei, sabiedrisko attiecību speciālistei Mārītei Rūjai un šoferītim Gunāram par atbalstu projekta norisei Olaines 1.vidusskolā. Nākamā apmācību tikšanās ir paredzēta Džulianova, Itālijā  š.g. aprīlī. Tikšānās tēma "Tradicionālā valstu virtuve" un "Nozīmīgākās arhitektūras celtnes".

Mājas darbs [PDF]

Fotogrāfijas [PDF]