Transmitting our cultural heritages to new generations

Erasmus projekts Turcijā

No 2019.gada 8.decembra līdz 15.decembrim Olaines 1.vidusskolas delegācija divu skolotāju un četru skolēnu sastāvā devās uz Erasmus+ projekta ‘Transmitting our cultural heritages to new generations’ pirmo apmācību braucienu uz Ödemiş, Turcijā.


Pirmajā apmācību braucienā piedalījās skolotāji un skolēni no visām projektā iesaistītajām valstīm – Latvijas, Itālijas, Portugāles, Slovākijas, Rumānijas un Turcijas.

Tikšanās laikā iepazināmies ar projektā iesaistīto valstu skolām un valstīm neklātienē, vērojot katrs valsts sagatavotās prezentācijas. Skolēniem bija video lekcijas par eTwinning interneta platformu, kuras izmantošana ir obligāts nosacījums projekta rezultātu izplatīšanā.

Projekta tikšanās tēma Turcijā bija ‘Turku arheoloģiskais kultūrmantojums’, tāpēc noklausījāmies Denizli universitātes profesores stāstījumu par kultūras mantojuma veidiem, uzzinājām par katras projektā iesaistītās valsts kultūras mantojumu, kas iekļauts UNESCO kultūrmantojuma sarakstā. Skolēniem bija iespēja uzzināt, kā tiek veikti arheoloģiskie izrakumi un pašiem iegūtās zināšanas pielietot praksē. Pēc praktiskās nodarbības devāmies uz Ödemiş muzeju, kur bija iespēja nokļūt restaurācijas telpā, lai uzzinātu, kā pa gabaliņiem, kā puzli saliek izrakumos atrastos priekšmetus. Šajā telpā apmeklētāji parasti netiek ielaisti.

Visiem projekta dalībniekiem bija iespēja doties ekskursijā uz Efesu – seno grieķu pilsētu, vēlāk Romas impērijas pilsētu. Efesa ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, tā ir būvēta pirms vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu.

Pēdējā tikšanās dienā devāmies uz Izmiru, kas ir trešā lielākā Turcijas pilsēta, kurā dzīvo vairāk nekā 4 miljoni iedzīvotāju. Izmira ir arī otrā lielākā ostas pilsēta Turcijā.

Mājupceļā iepazināmies ar Stambulu, pilsētu, kura atrodas divos kontinentos – Eiropā un Āzijā, apmeklējām Bazilikas Cisternu, Zilo mošeju, izstaigājām vecpilsētu un pastaigājāmies gar Bosfora jūras šaurumu.

Ir iegūti daudz jauni iespaidi, jauni draugi, uzlabotas komunikācijas prasmes angļu valodā, iepazīta citas, atšķirīgas valsts kultūra, arhitektūra, tās kultūrvēsturiskā mantojuma neliela daļa.

Nākamā tikšanās notiek 2020.gada martā Targovistē, Rumānijā, tikšanās tēma ‘Tradicionālie mūzikas instrumenti un māksla’.

Projekta koordinatore Olaines 1.vidusskolā Lilita Zujeva

Mantojums Latvija [PDF]

Mantojums Olaines 1.vidusskola [PDF]

Bildes [PDF]