Eiropas Sociālā fonda projekti

Klusuma nodarbības

Nereti vecāki raizējas par to, ka bērns nestāsta par to, kā gājis skolā. Ko darījāt? Ai, neko, neatceros. Ko mācījāties? Nezinu. Ko pusdienās ēdāt? Nezinu, neatceros. Arī mēs, pieaugušie, atskatoties uz savu dienu nereti pamanām, ka tā paskrējusi darbos, bet ko mēs jutām? Ko patiesībā domājām? Kā jutās mūsu ķermenis?


Ļoti bieži gan skolotāji, gan vecāki norāda bērniem- Esi uzmanīgāks! Esi pacietīgs! Esi klusāks! Neapšaubāmi- spēja koncentrēties, iedziļināties, vadīt savu uzmanību ir ļoti būtiska lai mūsu bērni būtu sekmīgi gan mācībās, gan vēlāk pieaugušo gaitās. Taču vai mēs esam viņiem kādreiz paskaidrojuši kā to darīt? Kā spēt būt uzmanīgiem, vērīgiem un pacietīgiem, kad apkārtējā pasaule kļūst arvien ātrāka, skaļāka, nepacietīgāka?

Līdz 2019. gadam 75 mūsu skolas pirmklasniekiem bija iespēja piedalīties 6 nodarbību ciklā, lai mācītos apzinātību. Nodarbību laikā bērni ir uzzinājuši par elpas nozīmi savu emociju un uzmanības vadīšanā. Iemācījušies vadīt savu uzmanību, pievērst uzmanību sava ķermeņa sajūtām, izmēģinājuši kā ir apzināti kustēties, apzināti un vērīgi klausīties un skatīties. Uzzinājuši par klusuma nozīmi apzinātības attīstīšanā un uzmanības vadīšanā, iemācījušies pamanīt savas domas un emocijas.

6 nodarbību cikls ir tikai sākums tam, lai iemācītos apzinātību, tomēr ceram, ka mūsu skolēniem, vecākiem un skolotājiem radīsies interese turpināt arī ikdienā šos vingrinājumus.

Nodarbības tiek organizētas ESF projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” (Projekta numurs: 8.3.2.2/16/I/001
SAM: 8.3.2. Palielināt atbalstu vispārējās izglītības iestādēm izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai) ietvaros 1.klases skolēniem pēc brīvprātības principa.  

Apzinātības nodarbības pēc ASV “Mindfull Schools” īpaši izstrādātas programmas pasniedza Ivo un Inese Strantes, sertificēti un pieredzējuši skolotāji.

Vēlamies mācīt un rādīt mūsu skolēniem kā nedzīvot dzīvi “autopilota” režīmā. Klusuma un apzinātības vingrinājumi aicina apstāties, sajust sevi, savu ķermeni, savas izjūtas, emocijas. Nomierināties. Sākt pievērst uzmanību apkārt notiekošajam. Būt savā dzīvē klātesošiem ar visām savām maņām. Lai mums tas izdodas šajā 2019.gadā arvien biežāk!

 Skolas psiholoģe Dace Lasmane