Pasākumi/Aktivitātes

31.10.2018.

Meliem mēdz būt arī garas kājas

Skolas gadam sākoties ar kārtīgu atspēriena punktu, 1. oktobrī tika noslēgts Olaines novada jauniešu projekts “Kad meliem garas kājas jeb viltus ziņu radītais posts”, kura ietvaros jaunieši produktīvi pavadīja septembra pēdējo svētdienu argumentācijas un kritiskās domāšanas apmācībās Olaines 1. vidusskolā, bet 1. oktobrī stundu laikā 11. un 12. klases noklausījās 2 stundu garu sarunu “Viltus ziņu radītais posts” ar 3 dažādu jomu speciālistiem.


Šis pasākums ir īpaši izceļams, jo tas apliecina, ka jauniešos mīt tik fundamentāli svarīgas vērtības - proaktivitāte, līdzdalība un līdzatbildīgums. Šī projekta idejas autore un galvenā organizatore ir 12. klases audzēkne Agnese Rituma.

Par kritisko domāšanu un viltus ziņām pēdējā laikā runā daudz un bieži, tomēr, neskatoties uz to, jaunieši, tajā skaitā arī Olaines 1. vidusskolas skolēni, turpina ticēt nepatiesai informācijai internetā. Lai šo problēmu risinātu, tika noorganizētas 4 stundu garas “Quo tu domā?” apmācības kritiskajā domāšanā un argumentācijā, kuras vadīja Kembridžas Universitātes absolvents  ar 9 gadu pieredzi debatēs Edgars Klētnieks. Apmācībās tika sniegts ieskats pareizas argumentācijas un publiskās runas pamatos, kā arī sava viedokļa atspēkošanā un loģikas kļūdu atpazīšanā citu teiktajā un debatēs. Diskutējot par dažādām mūsdienās aktuālām tēmām, kā alkoholisms, azartspēles un marihuānas dekriminalizācija, jaunieši iemācījās to, ko viņiem  nespēj sniegt teorija no grāmatām.

Kā viens no pareizas argumentācijas elementiem apmācībās jauniešiem tika ieskicēts vienkāršs argumenta modelis – A.P.E.S. Tajā ietilpst “A” – skaidrs viena teikuma apgalvojums, ar kuru patiesi vēlas pārliecināt publiku, “P” – paskaidrojums jeb loģisks izklāsts, kas soli pa solim paskaidro, kādēļ Jums šķiet, ka apgalvojums ir patiess, “E” – empīriski pierādījumi jeb atsauce uz pieredzi un/vai eksperta viedokļiem, kas pierāda, ka jūsu apgalvojums ir patiess, “S” – svarīgums, dodot iemeslus, kāpēc arguments ir  ne tikai patiess, bet ir svarīgi arī tam noticēt, atbildot uz jautājumu “nu un?”.

Sarunā “Viltus ziņu posts” piedalījās 3 spēcīgas personības – komunikāciju speciālists un blogeris Jānis Polis, juriste Ilze Ambrasa un žurnāliste, bijusī Latvijas Mediju izcilības centra un Latvijas žurnālistu apvienības priekšsēdētāja Rita Ruduša. Atbildot jau uz pirmo jautājumu, visi 3 runātāji piekrita, ka jēdziens “viltus ziņas” mūsdienās ir kļuvis par tik plašu sabiedrībā lietotu jēdzienu, kā rezultātā cilvēki vairs neizprot šī jēdziena patieso būtību, attiecinot to uz nomelnošanas vai personīgās nepatikas gadījumiem. Izspēlējot interaktīvu spēli “Šeirot vai labāk nē?”, tika uzskaitīti veidi, kā atpazīt viltus ziņu, īpašu uzmanību pievēršot mājaslapai, no kā ziņa publicēta, kā arī autoram.

Kā atzina uz sarunu uzaicinātās un projektā iesaistītās personas, šis projekts devas iespēju jauniešiem uzzināt un iemācīties to, kam jau būtu jābūt iekļautam mācību programmā, jo panākumi 21. gadsimtā nav iedomājami bez spējas argumentēt savu viedokli un kritiski domāt informatīvajā telpā.

Liene Dreimane

 

Pievienot komentāru

Jūsu vārds:
Komentārs:
  This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Attēlā redzamais kods: