Pasākumi/Aktivitātes

20.10.2017.

Mūsu jauniešu īstenotais projekts politikā un tiesībās

2016./2017. m.g. pavasara semestra laikā tika īstenots eTwininng skolu sadarbības projekts "Tukšu salmu kulšana" starp Olaines 1. vidusskolas un Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas audzēkņiem.


No Olaines 1. vidusskolas tajā dalību ņēma 11. un 12. klašu audzēkņi. Projektu "Tukša salmu kulšana" š.g. 7. oktobrī Spīķeru koncertzālē Nacionālā eTwinning balva 2017" pārstāvēja Vairis Stramkalis un Annija Skudra (12. kl.). Ar lepnumu varam paziņot, ka projekts saņēmis konkursa "Nacionālā eTwinning balva 2017" balvu.

"Tukšu salmu kulšana" ietvaros skolēni analizēja Ventspils pilsētas un Olaines novada 2017. gada pašvaldību vēlēšanām pieteikto politisko partiju programmas. Skolēni izvirzīja efektīvas politiskās partijas programmas kritērijus un, izmantojot tos, izvērtēja partiju esošās programmas. Skolēni sniedza savu atzinumu, vai kritēriji tiek izpildīti vai gluži otrādi - ignorēti. Viņi pamatoja savu viedokli ar konkrētiem faktiem un piemēriem no partiju programmās iekļautās informācijas. Tāpat skolēni argumentēja, kāpēc viņi ieteiktu un neieteiktu vēlētājiem balsot par katru no politiskajām partijām.

Lai veicinātu skolēnu sadarbības prasmes un nodrošinātu iespēju iepazīties ar politisko partiju piedāvājumu ne tikai savā, bet arī citā Latvijas pašvaldībā, projektā skolēni darbojās jauktās grupās. Katrā komandā bija pārstāvji no Ventspils un Olaines. Turklāt projekta materiālus skolēni veidoja tikai tiešsaistē, izmantojot virtuālās sadarbības rīkus (piemēram, Google tiešsaistes dokumentus, Skype videokonferences u.c.). Šāda pieeja ļāva skolēniem viena mācību projekta laikā pilnveidot vairākas kompetences - pilsoniskās līdzdalības, sadarbības, kritiskās domāšanas un digitālo kompetenci. Skolēnu paveiktais - 13 politisko partiju programmu izvērtējums - plašāk ir aplūkojams sociālajā tīklā Facebook izveidotajā lapā "Par ko balsot Ventspilī un Olainē?" Šādu pieeju mācību procesam un to, kāpēc ir svarīgi būt pilsoniski aktīviem un piedalīties vēlēšanās, novērtēja arī paši skolēni. Lūk, daži piemēri:

Pats tikko esmu sasniedzis pilngadību un varu iet balsot, tāpēc cenšos izmantot jebkuru iespēju, lai kaut ko uzzinātu par politisko situāciju Ventspilī. Politisko partiju programmu analīze ir ļoti labs veids, kā šo iesākt." (Ralfs Braunfelds, Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieks)

Katra pilngadīga jaunieša pienākums ir balsot. Šis projekts ļoti palīdz ieskatīties politisko partiju darbībā un ir palīgs, lai savu izvēli veiktu pareizi." (Annija Skudra, Olaines 1. vidusskolas 11. klases skolniece)

 

politikas skolotāja Liene Dreimane

 

Pievienot komentāru

Jūsu vārds:
Komentārs:
  This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Attēlā redzamais kods: