Junior Achievement Latvija dalībskolas aktivitātes

Olaines 1.vidusskolas jaunieši iesaistās starptautiskā uzņēmējdarbības izglītības projektā

Starptautiskā projekta "Central Baltic Student Enterprise without Borders" (CBEwB), kuru organizē Junior Achievement Latvija (JA Latvija), ietvaros 11.-13. novembrī Olaines 1. vidusskolas skolēni viesojās  Tallinas 21. vidusskolā.


Pārstāvēt Latviju konkursa kārtībā šajā projektā ieguvusi  Jelgavas valsts ģimnāzija, Iecavas vidusskola, Mazsalacas vidusskola, Alojas Ausekļa vidusskola, Rīgas 3.ģimnāzija un Olaines 1. vidusskola. Ar skolēniem kopā darbojas angļu valodas skolotāja Inese Zāle un komerczinību skolotāja Elita Kalnbērza, bet padomus mārketingā sniedz ekonomikas skolotāja Brigita Eltermane.

Ja pirmajā tikšanās reizē Helsinkos mūsu skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) dalībnieki Vairis Stramkalis (11.a), Amanda Ķupe (10.b), Artūrs Brahmanis (10.a) un Ritvars Gailīts (10.a) vēl tikai sāka darbu pie komandu veidošanas (katrs skolēns iesaistās kādā no starptautiskajiem SMU), tad Tallinā jauniešu uzdevums bija turpināt darbu pie komandu stiprināšanas un jaunās biznesa idejas realizācijas plāna.

Starp tikšanās reizēm bija jāveic mājas darbs un jāvienojas par jaunizveidotā starptautiskā SMU komandas sastāvu. Prieks, ka visi četri mūsu jaunieši, pateicoties labām komunikācijas prasmēm, ir spējuši noturēties projektā un nodibinājuši jaunus mācību uzņēmumus LatEst ( kopā darbosies Latvija un Igaunija-izstrādās un ražos galda spēles), Wood Vibe (Latvija, Igaunija, Zviedrija, Somija-ražos audio koka austiņas) un LEaF (Latvija, Igaunija, Somija-ražos dekoratīvus priekšmetus), kuri līdz 1.decembrim jāreģistrē. Igaunijā jaunieši klausījās veiksmīgu igauņu uzņēmēju pieredzi, modelēja biznesa kanvu, iepazina viens otru izklaides centrā Megazone, piedalījās izzinošā spēlē pa Tallinas vecpilsētu, uzzināja, kā pārdot ledu eskimosam, aktīvi piedalījās saliedēšanās spēlēs Brīvdabas muzejā un nopietni strādāja savu SMU ietvaros, savukārt skolotājiem bija dota iespēja apgūt jaunu biznesa simulācijas spēli.

Nu sācies viens no grūtākajiem posmiem-jāpiesaista sponsori preču izgatavošanai, jāplāno mārketinga aktivitātes, jāražo preces, jādomā par stenda iekārtošanu SMU gadatirgiem Tallinā, Helsinkos, Rīgā, Stokholmā 2017.gada pavasarī un jāievēro pašu uzrakstītais memorands. Un vēl jāpaspēj darboties Latvijā reģistrētajā SMU VIKEM-vadīt piektdienās pēc 6 stundas dažādu vecumu skolēniem stratēģisko galda spēļu nodarbības.  Paldies vecākiem par atbalstu un vēlam veiksmi mūsu uzņēmīgajiem jauniešiem! 

Direktora vietniece izglītības jomā Elita Kalnbērza