Junior Achievement Latvija dalībskolas aktivitātes

Vidusskolēni piedalās uzņēmējdarbības videokonferencē “UZDRĪKTIES UZVARĒT”

“Uzvaras sākums ir uzdrīkstēšanās”, šo un vēl daudzas atziņas guva mūsu skolas 10.  un 11. klašu skolēni, 29. oktobrī piedaloties  konferencē  #UzdrīkstiesUzvarēt, kura šogad notika digitālajā vidē. Iespēju attālināti piedalīties pasākumā izmantoja vairāk nekā 70 mūsu skolas skolēnu un skolotāju, savukārt visā Latvijā šoreiz bija gandrīz 100 000 skatījumu! Konferenci organizē Junior Achievement Latvia (JA Latvia) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA): “Uzņēmējdarbības iedvesmas konference #Uzdrīksties uzvarēt vienkopus pulcē gan jaunos uzņēmējus, gan dažādu nozaru ekspertus, kuri dalās pieredzē un ieteikumos par pirmajiem soļiem uzņēmējdarbībā, tai skaitā komunikāciju un iespējām tikt pamanītiem. Pasākuma mērķis ir mudināt Latvijas jauniešus pievērsties uzņēmējdarbībai.


Pēc pasākuma skolēni dalījās iespaidos un izvērtēja redzēto un dzirdēto.  Lai arī aptaujas dati norādīja, ka visvairāk skatītājus iedvesmoja Kārlis Bardelis, kā arī Patrischa un Alīna Grīnpauka, tomēr  jauniešu viedokļos izskanēja, ka katra uzstāšanās bija svarīga:
 “Man konference palīdzēja saprast, pēc kā dzīvē tiekties. Reinis Rubenis izstāstīja interesantus stāstus, ar kuriem viņš centās pateikt, ka labākās idejas ienāk galvā pēkšņi.”
“Kārļa Bardeļa stāsts, pirmkārt, bija ļoti interesants un man ļoti patika, otrkārt, no viņa uzstāšanās es sapratu to, ka visu var izdarīt, ja tic, un, ka jādara to, kas pašam patīk.”
“Jāņa Kūlbārža uzstāšanās man patika visvairāk no visām. Tajā es sapratu, ka nav jāmeklē visā atrunas, bet gan jādara un jānotic saviem spēkiem un tad viss var izdoties.”
“Visu personību uzstāšanās mani ļoti iedvesmoja un lika apdomāt gan savu nākotnes izglītību, gan karjeras izvēli. Pēc viņu runām man radās iedvesmas sajūta turpināt darīt to, kas man patīk.”
“Viņi bija enerģiski un stāstīja iedvesmojošus stāstus, viņu tēmas un dzīves pieredze bija visinteresantākās. Kotovas kundzes ideoloģija man visvairāk rezonējās, un tai es visvairāk piekritu.”
Kopumā mūsu skolas skolēni konferenci  novērtēja kā vērtīgu, piešķirot tai  7 punktu skalā 5,71.

Uzdrīkstēties uzvarēt nozīmē attīstīt sevī līderismu. Konferences saturs motivēja secināt, kādām rakstura īpašībām jāpiemīt līderim. Protams, kā svarīgākā īpašība tika nosaukta mērķtiecība.

Pasākumā iesāktās sarunas skolēni vēlas turpināt arī skolā, īpaši uzsverot, ka nepieciešams runāt, domāt, arī diskutēt par “to, kādas iespējas dod SMU”, “kā uzstādīt savu "Everestu" “, arī “par  "Zero waste", jo mūsdienās, ir jamēģina attīstīt šis dzīvesveids”, par “motivāciju, par to, cik svarīgi ir arī kļūdīties un pieņemt konstruktīvu kritiku” un “ būtu vērts pārrunāt par to, ka ir ļoti vērts izkāpt no savas komforta zonas, ir vajadzīgs atvērties citiem, pasaulei, izteikt savas domas un ierosinājumus.” “Ka arī svarīgi ir saprast to, ka nekad nav par vēlu sākt  darīt. Ir vērts un vajadzīgs izmantot visas iespējas, ko dzīve mums sniedz.”
Lai pasākumā saņemtā iedvesma visiem  dod spēku uzdrīkstēties, nepadoties un mērķtiecīgi sasniegt mērķus, pat tad, ja gadās kļūdīties, saprast, ka arī kļūda ir iespēja iemācīties un rezultātā sasniegt vēl vairāk!

Ekonomikas skolotāja Sandra Erinovska