Latvijas skolas soma

5.c klases mācību ekskursija

2019.gada 14. maijā 5.c klase devās mācību ekskursijā uz “Ziemassvētku kauju muzeju” un Jaunpils pili, kā arī apmeklēja Kartavkalnu Jaunpils novadā.


Ekskursijas mērķis - radīt priekšstatu par cilvēku dzīvi Latvijā viduslaikos, kā arī iepazīstināt skolēnus ar Ziemassvētku kauju norisi un apstākļiem, stiprinot patriotiskās jūtas un piederības izjūtu savai valstij.

Skolēni pirms tam tika iepazīstināti ar to laiku notikumiem audzināšanas stundā. Vispirms tika apmeklēts “Ziemassvētku kauju muzejs”. Tā bija muzejpedagoģiskā nodarbība ”Latviešu strēlnieks Ziemassvētku kaujās”, kuras laikā skolēni tika iepazīstināti ar latviešu strēlnieku cīņu un sadzīves apstākļiem, atbilstoši 5. klases skolēnu izpratnes līmenim.

Pēc tam skolēniem tika nodrošinātas fiziskas aktivitātes, tās bija pārdomātas un interesantas. Piemēram, virves vilkšanas sacensības.

Skolēni izteica vēlēšanos vēlreiz šo muzeju apmeklēt un tur pavadīt vairāk laika.

Pēc tam tika apmeklēts Jaunpils pils muzeja nodarbība (muzejpedagoģiskā) “Mazo bruņinieku piedzīvojums”, kuras laikā skolēni uzzināja, kas un kā varēja kļūt par bruņiniekiem, viņi iemācījās bruņinieku devīzi.      

Muzejā skolēni varēja ietērpties mazo bruņinieku tērpos, apskatīt un pieskarties tā laika ieročiem: zobenam, pātagai, šķēpam un kaujas cirvim. Tika arī organizētas kustību rotaļas. Tāpat skolēni uzzināja , kā malti milti, kādus darbus un kā cilvēki tolaik darījuši.

Varēja klausīties nostāstus par Jaunpils pils īpašnieku Dobeles komturu Matiass fon der Reki.

Noslēgumā bija atpūta pie Kartavkalna. Tas ir divu kilometru attālumā no Jaunpils pils. Tā brīnišķīga dabas taka gar upīti, iespaidīgas ir milzīgās lapegles (dabas un kultūrainava- 70 m garā lapegļu gatve ir piemineklis).

Evija Liepkalne, 5.c klases audzinātāja