Pasākumi/Aktivitātes

17.12.2018.

Mūsējie Strasbūrā

No 2018. gada 24. novembra līdz 30. novembrim divpadsmit Olaines 1. vidusskolas jaunieši kā vieni no konkursa EUROSCOLA uzvarētājiem devās pārstāvēt Latvija uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā.


Olaines 1. vidusskolas jauniešu delgācija: 11.klases jaunieši - Betija Griķe, Lauris Meļņikovs, Laura Rozentāle un 12. klases jaunieši Agnese Rituma, Agnese Miķelsone, Vendija Tomsone,Ērika Čepule, Valērija Cimoška, Artūrs Brahmanis,  Luiza Valērija Seļezņova, Vladislavs Jerins, Krista Viola Vanaga

Pavadošais pedagogs - Liene Dreimane, kura par pieredzi saka - Mūsu jaunieši ir gudri, drosmīgi un gaiši cilvēki! Esmu droša par Latvijas, Eiropas un pasaules nākotni! Dažbrīd nespēju noticēt, ka šie jaunieši ir tikai vidusskolas beidzamo klašu skolēni. Viņi grib un var domāt un pārliecinoši argumentēt par komplicētām tēmām un ar prieku ir gatavi to darīt iedziļinoties dziļāk nekā to no viņiem prasa. Viņi spēj kritiski analizēt darba procesu, un sniegt konstruktīvus ieteikumus, lai to padarītu efektīvāku. 

Viņi spēj aizstāvēt savu viedokli teju 500 cilvēki lielā auditorijā. Viņi uzdrīkstas personīgi un proatīvi EP pārstāvjiem uzdot ne tik ērtus, bet ārkārtīgi svarīgus jautājumus par, fiskālās politikas izmaiņām un sociālās nevienlīdzības mazināšanu par Eiropā. 

Šī diena bija iespējams gandarītākā dienā mana pedagoga karjerā. Ne jau vien tamdēļ, ka jaunieši pēc pasākuma atzina, cik vērtīgs patiesībā ir mūsu darbs stundās, jo viņi redz, ka spēj pārliecinošāk  veidot pamatotus argumentus, ka atšķirībā no citiem saprot, kā vajadzētu veidot konstruktīvu diskusiju un ka  problēmām ir jāmeklē jēgpilni un reāli risinājumi. Esmu neizsakāmi gandarīta, tamdēļ, ka viņi katrs uzdrīkstējās un izaicināja sevi, pārkāpa pāri komfortam, bailēm un nedrošībai, darīja krietni vairāk nekā es biju gaidījusi! 

Patiesi lepna un neizsakāmi gandarīta! Viņi ir mana gaisma, iedvesma un ticība!

Skolēnu atsauksmes par dalību
Agnese Miķelsone: Sajūta atrodoties Eiropas Parlamentā ir ārkārtīgi savāda, it īpaši ja tevi visapkārt ieskauj jaunieši no visas Eiropas, kuri uz jautājumu “Cik valodas tu proti?” atbild, ka piecas, un divas no tām ir mirušas, liek patiešām apsvērt savas dzīves prioritātes. Taču nevajag aizmirst, ka mēs deviņas ilgas stundas strādājām un apspriedām Eiropai svarīgus jautājumus un pārstāvējām savas idejas. Es varu tikai piebilst, ka novadīt debates gandrīz astoņdesmit pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem un pēc tam pārstāvēt savu komisiju piecsimt cilvēku priekšā rada neaprakstāmi pacilājošu sajūtu. Atrodoties tur varēja sajust atbalstu no apkārtējiem jauniešiem, apspriesties par ārkārtīgi nopietniem jautājumiem ar cilvēkiem, kurus tu satiki pirms piecām minūtēm un sadraudzēties ar visiem, ēdot pasaulē visgaršīgāko kūku.

Agnese Rituma: Lai cik brīžiem neorganizēts šķita projekts "EUROSCOLA", ar saviem kāpumiem un kritumiem, tas jebkurā gadījumā sniedza pieredzi mums visiem. Pat uz mirkli, sēžot Eiropas Parlamenta galvenajā zālē, kur ikdienā deputāti spriež par mūsu nākotni, par BREXIT un bēgļu dzīvībām, ikviens sajuta to atbildību un spēju ietekemēt tūkstošiem cilvēku dzīvju. Tā bija varena sajūta mums, jauniešiem, kuri nākuši no (pēc Eiropas standartiem) mazpilsētas. Viena lieta, ko es personīgi iemācījos ir, ka lai cik demokrātiska šķistu Eiropas Parlamenta dienas kārtība un darbs, laika limits ļauj brutāli noignorēt desmitiem pacelto roku. Protams, diskusijai ir jāvirzās uz priekšu, bet vai 7 minūtes ir pietiekams laiks 500 aktīvu jauniešu lielai auditorijai? Es šaubos vai šāds projekts jauniešos atstāja labu iespaidu par Eiropas Parlamenta darbu, balstoties arī uz acīmredzamo senioru īpatsvaru, tomēr es ticu, ka tas atvēra jauniešiem acis un iedrošināja tos darīt kaut ko lietas labā, lai mainītu pašreizējo sistēmu.  

Vladislavs Jerins: Projekts “Euroscola” deva fantastisku iespēju apskatīt un izmēģināt Eiropas Parlamenta darbu. Notikumu pārpilnā dienā izdevās veiksmīgi prezentēt Latviju un Olaines 1.vidusskolu, kā arī piedalīties karstās debatēs par Eiropas nākotni. Šī ir ne tikai vērtīga pieredze, bet arī fantastiski pavadīts laiks.

Luiza Valērija Seļezņova: Euroscola ir lieliska iespēja pilnveidot sevi, savas zināšanas politikas jomā, kā arī iegūt vērtīgu pieredzi. Iespēja uz brīdi iejusties deputāta lomā un saprast kā darbojas EP.  Kopumā brauciens noteikti bija izdevies un piedzīvojumu pilns.

Liene Dreimane

 

Pievienot komentāru

Jūsu vārds:
Komentārs:
  This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Attēlā redzamais kods: