Latvijas skolas soma

“Kā man gribas iet!” – kā pie mums bija atnākusi ciemos Cimdu Jettiņa…

2018.gada 27.novembrī 9.-12.klašu skolēni projekta "Latvijas skolas soma" ietvaros skatījās laikmetīgās dejas izrādi "Kā man gribas iet" par Cimdu Jettiņu, bet vidusskolēniem bija iespēja iesaistīties sarunā ar Jettes Užānes audžumeitu un grāmatas autori Elīnu Apsīti, kā arī apskatīt Jettes adīto cimdu izstādi.


„Es gribu Jūs iepazīstināt ar izcila un ļoti stipra cilvēka dzīvesstāstu. Varbūt tas ļaus uzdrošināties veidot savu vienīgo dzīvi kā mākslas darbu! Jette Užāne – cimdu adītāja, filozofe, stāstniece, sieviete, kas visu savu dzīvi ir pavadījusi invalīdu ratiņos un uzvarējusi savu likteni, likusi tam smaidīt, kad bijis skumji un smieties, kad bijis grūti,” saka Cimdu Jettiņas (tā viņa pati mēdza sevi saukt) mūža gaitas un darbu zinātāja Elīna Apsīte. “Mana karstākā vēlēšanās ir, lai Jettes Užānes mūžs un padarītais tiktu saglabāts tautas atmiņā, lai Jettiņas unikālā cimdu adīšana – gobelēna veidošanas tehnika ­- tiktu saglabāta Latvijas cimdu adīšanas vēsturē un viņas dzīvesstāsts mums apliecinātu latvisko varēšanu.”

Izrādē savijusies kustība ar ksilofona skaņām, kas izteiksmīgi, sirsnīgi un reizē skaudri ļāva emocionālāk uztvert Elīnas Apsītes lasījumus no Jettes Užānes dienasgrāmatām.

Vērojot notiekošo skolas aktu zālē, domāju, ka pēc sarunas aktu zāle būs tukša, jo bija jau gana vēls, tomēr, cik priecīga es biju, kad savā paredzējumā kļūdījos – ļoti daudzi palika, lai aplūkotu ar mīlestību adītos cimdiņus un vēl parunātos ar gaišo un sirsnīgo Elīnu Apsīti. Jautājumi bira nepārtraukti. Meitenes brīnījās par cimdu skaistumu, jo jau zināja no savas pieredzes, cik grūti uzadīt pat vienkāršu cimdu pāri (lai abi cimdi būtu ja ne vienādi, tad vismaz līdzīgi.:))

Paldies gan Jettei Užānei par šo prieku, gan Elīnai Apsītei, kā arī pārējiem māksliniekiem par iespēju ar acs kaktiņu ieskatīties šī brīnumainā cilvēka pasaulē!

Inga Laipniece