Erasmus+KA2

Erasmus+ projekta 6. tikšanās Maltā

No š.g. 16.04.-24.04. Olaines 1.vidusskolas skolotāju un skolēnu delegācija piedalījās Erasmus + skolu projekta IT’S TIME TO HELP! mobilitātē II Birgu, Maltā.


Skolu braucienā pārstāvēja 9.a klases skolēni Agnese Miķelsone, Vendija Tomsone, Artūrs Brahmanis, Vladislavs Jerins, skolotāji Lilita Zujeva, Brigita Zute, Ilze Orste un direktors Jāzeps Volāns. Šīs tikšanās tēma- ‘Atkritumi’.

Projekta mobilitātē piedalījās apmēram 40 skolēni un skolotāji no Čehijas, Latvijas, Vācijas, Somijas, Portugāles un Maltas. De La Salle koledža ir katoļu skola, kuru vada katoļu mūki. Skolā mācās ap 1200 skolēni un strādā 100 skolotāji. No 3 gadu vecuma līdz 6.klasei skolā mācās tikai zēni, bet vidusskolā mācās arī meitenes.

Tikšanās laikā katras valsts skolēni iepazīstināja maltiešu skolēnus ar savu skolu un eko aktivitātēm savās skolās. Mājās katrai projektā iesaistītajai skolai bija jāsameklē atbildes uz 21 jautājumu, saistītiem ar tēmu ‘Atkritumi’. Skolēniem bija jānoskaidro, kādus atkritumus šķiro skolās, vai klasēs ir atkritumu šķirojamās kastes, kurš ir atbildīgs par to iztukšošanu, vai skolēni piedalās skolas teritorijas uzkopšanā utt.

Pēc prezentācijām katrai valstij bija jāizvērtē citu valstu prezentācijas un jāatzīmē pozitīvais, negatīvais un interesantais, ko varētu mēģināt ieviest vai pārņemt savās skolās. Trešdien, 20.aprīlī piedalījāmies skolas UNESCO Eko konferences atklāšanā par tēmu ‘Atkritumi’. Skolēni pie šīs tēma strādāja jau no septembra, bet skolotāji tēmas savām klasēm izvēlējās jau vasarā. Katra klase prezentēja savu padarīto darbu, bet visa prezentācija kopumā bija izveidota kā viens liels uzvedums par tēmu ‘Atkritumi’. Skolas gaiteņos konferences dalībnieki varēja iepazīties ar skolēnu izveidotajiem darbiem no atkritumiem – gan šaha spēli, gan pirātu kuģus, gan puzles, robotus un daudz ko citu.

Otrdien piedalījāmies Eko aktivitātēs par atkritumu savākšanu, šķirošanu un pārstrādi Maltā, kā arī apmeklējām parku, kurš iekārtots bijušās izgāztuves vietā. Pēcpusdienā Eko aktivitātes notika HAGAR QIM. Ceturtdienas Eko aktivitāte bija noorganizēta Gozo salā, kur iepazināmies ar jūras sāls ieguvi un atkritumu transportēšanu no Gozo salas uz Maltu. 

Piektdien pēcpusdienā iepazināmies ar Maltas galvaspilsētu Vallettu.

Mobilitātes dalībniekiem bija iespēja arī mazliet iepazīties ar Stambulu, jo no Rīgas uz Maltu nav tiešā lidojuma. 

Šī bija pēdējā tikšanās kopā ar skolēniem,  jo 2 gadu starptautiskais Erasmus+ projekts strauji tuvojas noslēgumam, vēl jāveic internetapatuja par paveikto darbu, jāapkopo paveiktais, jāizveido kopējais visu valstu prezentāciju buklets un koordinatoru tikšanās jūnija sākumā Prerov, Čehijā.

Paldies visiem skolēniem, vecākiem , kolēģiem un Olaines novada domei par atbalstu!

Mājas darbs [PDF]

Projekta koordinatore Olaines 1.vidusskolā Lilita Zujeva