Junior Achievement Latvija dalībskolas aktivitātes

Piecpadsmito gadu februārī notiek karjeras izglītības pasākums “Ēnu diena” skolu jauniešiem

Šogad augusi skolēnu interese par ĒNU DIENU — portālā enudiena.lv  bija reģistrējušies 29 140 potenciālo ēnotāju iepretim pagājušā gada 22 600 ēnot gribētājiem. Divdesmit aktīvāko izglītības iestāžu vidū pārstāvētas skolas ne tikai no Rīgas, bet arī Jelgavas, Daugavpils, Aizkraukles, Mārupes, Olaines, Valmieras un Madonas.


Olaines 1. vidusskolas piecdesmit divi  7.-12.klašu skolēni 10.februārī ēnoja kultūras, tieslietu, medicīnas, mediju, mākslu, finanšu, policijas, sporta, grāmatvedības, programmēšanas, jūrniecības, ģeodēzijas, pašvaldības iestāžu speciālistus. Tieslietu ministrijas valsts sekretāram Raivim Kronbergam sekoja pat četras ēnas no Olaines 1.vidusskolas: Raitis Ivanovs(12.kl.), Renāte Barane, Annija Imanta(11.kl.) un Artūrs Pumpurs(10.kl.), bet Olaines novada pašvaldības izpilddirektoram Ģirtam Batragam- divas ēnas:11.klases jaunietes  Maira Romanoviča un Evita Kristiāna Pušpure.

Lūk, skolēnu iespaidi par ieguvumiem Ēnu dienā-

G.Auzāne 10.kl. es ēnoju avīzes "Jelgavas vēstnesis" fotogrāfu un uzzināju daudz noderīgas un interesantas informācijas. Es uzņēmu citu ēnotāju portretus, kuri ir publicēti 10.februāra nedēļas avīzē. Redzēju, kā foto tiek uzņemti un sagatavoti publicēšanai avīzē.

Annija Imanta 11.kl.-man ļoti patika, bija interesanti klausīties par to, kāda ir Tieslietu ministrijas valsts sekretāra ikdiena, darba pienākumi, bija interesanti aplūkot Tieslietu ministrijas telpas, bijām arī Saeimā, man patika. Paldies par Ēnu dienu!

Dana Nikola Ņikitina 10.kl.- ēnoju fizioterapeitu Jelgavas pilsētas poliklīnikā. Bija ļoti interesanti, jo bija iespēja redzēt, kā fizioterapeits strādā ar dažādiem pacientiem, ko dara savā darba laikā, ar ko ir jāsastopas un uzzināju, kādas papildus prasmes ir vajadzīgas, lai varētu strādāt šajā profesijā. Pati arī varēju izmēģināt dažādus vingrinājumus, ko veica pacienti. Redzēju, kā strādā ar invalīdu, kā līmē teipus (speciāli plāksteri, kas tur muskuļus). Iepazinu vairāk šo profesiju, uzzināju, kur Latvijā ir iespēja mācīties šo profesiju, cik ilgi jāmācās, un kas jādara pēc studiju beigšanas. Kopumā man patika ēnu diena un iespēja noēnot fizioterapeitu, jo gribēju zināt, kāda ir šī profesija īstenībā un kas tajā ir jādara, kas jāzina un kā paiet fizioterapeita darbadiena, jo nākotnē pastāv iespēja, ka iešu mācīties par fizioterapeitu.

Sindija Šmite 10.kl.- ēnoju zinātnisko asistenti Latvijas Biomedicīnas studiju un pētījumu centrā (BMC). Man ļoti patika! Bija daudz aizraujošāk, nekā biju gaidījusi. Pēc šī gada ēnu dienas zinu, kurā virzienā mācīšos.

Annija Skudra 10.kl. - ēnoju Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciālisti Līvu Rancāni. Pēc Ēnu dienām man palika labākais iespaids par sabiedriskā attiecību speciālista darbu, jo ēnojamā bija ļoti dedzīga un aizrautīga un spēja aizraut arī mani. Viņa pēc iespējas vairāk gribēja mums izklāstīt plašo informāciju par šo darbu un tas viņai arī izdevās. Sākumā mēs aizgājām uz Maksātnespējas administrāciju, kur notika preses konference. Es pirmo reizi biju šādā pasākumā un superīgi bija tas, ka mums bija iespēja to visu redzēt no malas. Pēc tam mēs braucām uz Tiesu administrāciju, kur notika video konference ar Tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču. Viņi izspēlēja tiesas procesu ar visu tiesnesi, kas bija ļoti interesanti, jo nekad neko tādu nebiju redzējusi. Mēs pieredzējām īsto sabiedriskā attiecību speciālista ikdienu darbā, jo visur skrējām viņai līdzi un redzējām visu, kas bija lieliska iespēja labāk iepazīt šo profesiju. Pēc tam mēs braucām atpakaļ uz Tieslietu ministriju, kur izstaigājām visu ministrijas ēku. Parunājām gan ar valsts sekretāru Raivi Kronbergu, pabijām viņa kabinetā, gan ar Tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, gan ar Daci Pelšu un daudz citām augstām amatpersonām Tieslietu ministrijā. Paspējām izbaudīt un iepazīt visu. Bijām palikušas pēdējās, izturīgākās ēnas! Pēc Ēnu dienām uzzināju daudz ko jauno, bija daudz kā vērtīga, ko paturēju atmiņā un kas noderēs nākotnē. Man ļoti patika tas, ka šī sabiedrisko attiecību speciāliste Līva centās maksimāli parādīt no visa un pastāstīt visu par savu darbu. Kartējās veiksmīgās un piedzīvojumu bagātās Ēnu dienas!

Monika Judina 10.kl.- ēnoju veterinārārstu. Bija ļoti interesanti un pat apsveru domu saistīt savu dzīvi ar šo profesiju. Bija interesanti novērot, kā viss notiek. Pat man pašai bija iespēja piedalīties darbā un injicēt zāles kaķītim. Tiešām nenožēloju, ka aizgāju ēnot tieši šo profesijas pārstāvi.

Alise Melne 9.c kl. - Ēnu diena pagāja draudzīgā vidē, visi jutās brīvi un omulīgi, mūs pacienāja ar augļiem un tēju. Iepazināmies ar ļoti daudzām prezentācijām un dažāda veida kartēm, to tapšanas procesiem un nosacījumiem, guvām vispārīgu priekšstatu par Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras darbu, pēc tam katrs devāmies ēnot savu profesijas pārstāvi. Varu teikt, ka Jānis Zvirgzds ir patiesi smaidīgākais cilvēks, ko esmu satikusi. Viņš bija nepārspējami atraktīvs, atklāts un pat ieinteresēts nogādāt mūs līdz transportam. Paspējām pat padarboties praktiski ārā.

Sindija Žedane 11.kl. - ēnoju endoskopistu BKUS , bija tiešām ļoti aizrautīga diena. Tik daudz jauna esmu uzzinājusi! Vēlreiz gribētos tur pabūt , jo zinu, ka būšu mediķe .

Aldis Graudiņš11.kl. - ēnoju Latvijas Vieglatlētikas izlases direktoru Dmitriju Miļkeviču, kurš gada nogalē man pasniedza balvu “Gada sportists Olainē”.

Jaunsargu pulciņa skolēni no 4.-6.klasēm - mēs ēnojām Saeimā , bija ļoti interesanti.

Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstinās 1044 ēnu devēji no visas Latvijas, kopumā piedāvājot 7491 vakanci.

 Direktora vietniece Elita Kalnbērza